måndag 1 december 2014

Maailma ei ole Venäjälle epäreilu

Luin viikonloppuna hämmentävän asiantuntemattoman kirjoituksen Helsingin Sanomien Pekka Mykkäseltä. Hän väitti, että Venäjälle se on kiellettyä mikä muille on sallittua. Hän nosti kaksi esimerkkiä: Kiinan väkivallan omia kansalaisiaan kohtaan ja USA:n hyökkäyksen Irakiin. Kumpikaan vertailu ei kestä lähempää tarkastelua.

Kiinan väkivalta omia kansalaisiaan kohtaan on kylläkin Venäjää rajumpaa. Siinä Mykkänen on oikeassa. Mutta siinä hän on väärässä, että Venäjää olisi rankaistu sen omien kansalaisten sortamisesta ja Kiinaa ei. Todellisuudessa kumpaakaan maata ei ole rankaistu siitä, että ne kohtelevat kaltoin ja tappavatkin omia kansalaisiaan. Maailman vastaus on ollut että "se on teidän oma asianne".

Toinen virheellinen vertaus on Irakin ja Ukrainan sota. Minustakin molemmat sodat ovat kyllä olleet kv. oikeuden vastaisia. Minustakin USA syyllistyi törkeään huijaukseen väärentäessään Irakin sodan perusteina olleet "todisteet" joukkotuhoaseista. Minustakin on luonnollista, että tämä vähensi USA:n suosiota muualla maailmassa. Minustakin USA sortui miehityksen aikana lukuisiin vääryyksiin.

Silti Venäjän hyökkäys Ukrainaan on paljon tuomittavampi. Miksi? Siksi, että Venäjä hyökkäsi maahan, missä kansa oli ottamassa / ottanut vallan käsiinsä autoritaariselta ja korruptoituneelta hallitsijaltaan. Valtaan nousseet eivät olleet kohdelleet kaltoin kansalaisiaan eivätkä pyrkineet luomaan dikratuuria. Irak puolestaan oli julma diktatuuri, joka säälimättömästi kidutti,  alisti ja sorsi omia kansalaisiaan. Ukraina ei liioin käyttäytynyt agressiivisesti naapurimaitaan kohtaan. Irak käyttäytyi, saman hallitsijan aikana se oli käynyt miehittämässä Kuwaitin ja yrittänyt miehittää osia Iranista.

Toinen ero on se, että USA pyrki miehityksen aikana ja sen jälkeen antamaan vallan Irakin kansalle, ja huolehtimaan että kaikki kansanosat nauttivat yhtäläisistä oikeuksista. Venäjä taas on kukistanut demokratian miehittämillään alueilla, vainoaa alueen vähemmistöjä ja on asettanut valtaan itselleen suosiollisen julman diktatuurin.

Kolmas ero on se, että USA ei pyrkinyt liittämään Irakia tai sen osia pysyvästi itseensä. Venäjä puolestaan teki näin Krimin kohdalla.

Toivoisin, että Helsingin sanomat ja Pekka Mykkänen eivät nielisi venäläispropagandaa, missä Kosovo, Irak, Ukraina ja Varsovan liiton hajoaminen nähdään kaikki samanlaisina konflikteina.

http://www.hs.fi/m/paakirjoitukset/a1417233922763

2 kommentarer:

  1. Hei, en koe nielleeni Venäjän propagandaa, enkä ajattele myöskään Helsingin Sanomien tehneen niin. Kannustan bloggaajaa lukemaan kirjoitukseni uudelleen ja ajatuksella. Kannustan myös pohtimaan otsikon vivahteita. Tässä linkki alkuperäiseen tekstiin, jossa totean esimerkiksi: "Kiinan ja Yhdysvaltain opetus Venäjälle on, että nykyään väkivaltaa siedetään entisaikoja huonommin, röyhkeyttä on annosteltava kunkin maan kansainvälisen painoarvon mukaisesti ja valtiolaivan kurssia on aika ajoin syytä tarkistaa – niin voi välttää häpeän, jopa romahduksen."
    http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1417233922763

    Ystävällisin terveisin

    Pekka Mykkänen
    Helsingin Sanomat

    SvaraRadera
  2. Kiitos!

    Minusta kirjoituksesi viesti oli selkeästi myös se, että maailma kohtelee Venäjää epäreilusti. Olen toki tyytyväinen jos olin väärässä.

    Minusta kirjoituksessasi annoit selvästi ymmärtää, että merkittävin ero USA:n ja Venäjän välillä on valtioiden koko ja se että USA:ssa kansa voi äänestää typerän presidentin ulos, Venäjällä ei. Samalla annoit ymmärtää, että itse Ukrainan ja Irakin sodat ovat pitkälti samankaltaista politiikkaa.

    Ehkä voisit seuraavassa kirjoituksessasi vaikka käsitellä Ukrainan ja Irakin sotien suurempia eroja, joista tuossa otin esiin muutaman.

    SvaraRadera